3,9 milliárd eurónyi árut loptak az áruházi tolvajok Németországban

Rémisztő számokat közölt a német Szövetségi Bűnügyi Hivatal (Bundeskriminalamt). A tavalyi évben a bolti tolvajok 3,9 milliárd euró kárt okoztak áruházakban, butikokban és (főként) elektronikai szaküzletekben.

A „bolti szarkák” 2,1 milliárd értékben húzták le az üzleteket a jól bevált trükkökkel, mint a kabátba bevarrt extra nagy belső zseb, vagy az egymásra vett 2-3 felső a butikban az elektronikus riasztó eltávolítása után. 900 millió euróra teszik az alkalmazottak által elkövetett lopások értékét. Sok hipermarketben trükköznek az ott dolgozók.

Elterjedt lopási forma, hogy kiveszik a kartonból az olcsó árut, pl, édességeket és beletesznek egy drága elektronikai cikket, mint DVD lejátszót, mobiltelefonokat vagy fényképezőket majd az ismerős pénztárosnőnél fizetnek, aki ugye gyanútlanul (esetleg összejátszik) beüti a kartonon feltüntetett árút.

Vannak alkalmazottak, akik viszont a szállítókra fogják a hiányt, hogy sérülten érkezett a paletta és hiányzott a tartalmából. Sok cég ezért már komoly kamerarendszereket is alkalmaz az áruátvételnél, illetve ott is élőerős őrzés van, aki felügyeli a rakodást és dokumentálja a sérült csomagolásokat illetve az esetleges áruhiányt.

A fent maradó hiányt, 900 millió euró, a szállítók és a raktározó cégek munkatársai okozzák. Magam is helyszíneltem egy német áruházban, ahova több száz mobiltelefon érkezett, ám a dobozokban a telefon méretével és súlyával megegyező fadarabok voltak. Láthatóan a tolvajok gondosan előkészítették a bűncselekményt, mivel aprólékosan kiválasztották azt a fatípust, amelynek súlya, méretre vágva egzakt megegyezett a készülékével. Így a gyárban ill., a közbenső logisztikai központban nem tűnt fel a telefonok hiánya. A tettesek a gyárban, vagy a raktárban cserélték ki a telefonokat a lécdarabokra, majd újrafóliázták a dobozokat. Persze ez kirívó eset volt, több százezres euró kárértékkel. Az átlagos tolvajok az apró, de drága, könnyen eltulajdonítható árukat, mint pl., parfümöket lopnak saját használatra.