Bankkártya biztonság a nyaralás alatt

Tanácsadónk, Georg Spöttle, ma reggel a „music fm” regeli műsorában adott tanácsokat, hogy szabadságunk alatt miképpen védjük banki adatainkat és bankkártyánk biztonságát.

„A bankkártya adatainak másolása az úgynevezett -skimming- sajnos nagyon elterjedt. Az elkövetők felszerelnek egy kis szerkezetet, a kártya elfogadására kialakított rés köré, amely a kártya behelyezésekor beolvassa a mágnes csíkon található adatokat.

A szerkezet felső részén egy mini kamera van, amely rögzíti a PIN kódot annak beütésekor. Így a csalók, akik nagyrészt Bulgáriából, Romániából és Kínából jönnek, már használhatják is vásárlásra vagy készpénzfelvételre a klónozott bankkártyát.

Igaz csak az EU-n kívüli országokban pl., USA vagy Mexikó, mivel az európai forgalomban az automata, a kártya felső részén látható aranyszínű chip adatait is ellenőrzi. Máshol elegendő a mágnes csík, így a legújabb nagyszabású csalássorozat Brazíliában történt. Az Európában klónozott bankkártyákkal itt vettek fel készpénzt és vásároltak luxuscikkeket, amelyeket később az interneten értékesítettek.

TANÁCS: kezünkkel vagy pénztárcánkkal mindig takarjuk el a tasztatúrát, amikor beütjük a négyjegyű PIN-t. Így a kamera azt nem veheti.

A bűnözők sokszor turisztikai látványosságok közelében található automatákra szerelik fel a kártyaolvasót, mivel itt órák alatt kártyák ezreit használják.

TANÁCS: kerüljük a forgalmas helyeken kihelyezett automatákat pl., a római Colosseumnál és hasonló látványosságoknál. Itt nagyon nagy a veszélye a kártya klónozásnak. A legbiztonságosabb, ha bankban veszünk ki kézpénzt.

Afrikai és pár dél-amerikai országban még használják a régimódi kártya lehúzókat, amelyek a dombornyomott adatokat indigópapír segítségével rögzíti. Itt nagy a veszély, hogy egy gyors pillantást vetve a kártya hátsó oldalára megjegyzik a biztonsági kódot és felhasználhatják a kártyánkat internetes vásárlásra.

TANÁCS: ilyen helyeken mindig legyen nálunk elég készpénz, hogy ne keljen a kártyánkat kiadni a kezünkből. A kártya a legjobb helyen a szállodai szobánk széfjében van. Kártyánkkal nem muszáj automatához menni, minden bankban, a pénztárban is található kártyaolvasó, ez a legbiztonságosabb kézpénzfelvételi mód a fejlődő országokban.

Hazai trükkök:

Közkedvelt trükk, hogy a csalók a bankokban kifigyelnek idős embereket pénzfelvételkor vagy más banki ügyletekkor és hazáig követik őket. Néhány óra múlva egy elegáns öltönyös úr becsönget és kiadja magát a bank alkalmazottjának. Banki hibára hivatkozva elkéri az áldozat bankkártyáját és PIN kódját, mondván egy órán belül visszahozza az ellenőrzött és újra biztonságossá tett kártyát.

Mire az idős hölgy vagy úr gyanakodni kezd már le is rámolták a bankszámláját.

TANÁCS: soha ne adjuk oda semmilyen ürüggyel a bankkártyánkat idegennek. Ha valóban gond lenne, akkor a bank levélben értesít minket és személyesen kell bemennünk az ügyintézőnkhöz.