Életveszélyes trafikok

Igazából csak idő kérdése volt, hogy mikor következik be, egy ilyen tragikus gyilkosság, mint az elmúlt héten Kaposvárott. A fiatal lányt több késszúrással gyilkolta meg az elkövető. Mindössze 22.000 forintért kellett meghalnia a húsz éves Fruzsinának, aki egyedül dolgozott a Fő utcai dohányboltban.

A „Nemzeti Dohányboltok” lefóliázása óta rengeteg rablás történt a beláthatatlan üzletekben. A támadó gyakran a bűncselekményt megelőzően bemegy a boltba és felderíti azt, ha látja, hogy az eladó egyedül van és véleménye szerint nem képes magát megvédeni egy rabláskor tudja, hogy nyert ügye van. Ha vannak vásárlók az üzletben, azokat memorizálja, és ha az utolsó is kiment tudja, hogy van pár másodperce a támadásra.

Több nem is kell, elég egy gyors fenyegetés pisztollyal vagy késsel és a sokkos állapotba került eladónő máris odaadja a kassza tartalmát, vagy ha erre már nem képes az ijedtségtől, akkor a tettes ezt maga nyitja ki. Az üzlet előtt elhaladó járókelők ebből semmit nem vesznek észre a fólia vagy a tejüveg miatt.

Igaz a trafikokban van biztonsági kamera, de az általában rosszul van felszerelve. Tipikusan az egyik felső sarokba telepített kamera képén később csak egy kapucni vagy baseball sapkás alakot lehet majd látni, akinek az arca nem felismerhető. Alig pár üzlet van ahol pl., a pult magasságában vagy a vitrin egyik díszgombjába van elrejtve az optika.

Érdemes lenne átgondolni egy olyan „pánikgombot” amely kifele jelez, pl., az üzlet bejáratánál szólal meg a sziréna és kezd villogni egy lámpa, jelezve, hogy bent éppen támadás történik. Anyagi megfontolásból csak kevés dohánybolt fizet biztonsági őröket. Ez a vidéki, szerényebb forgalmú üzletekre különösen érvényes. Megoldást jelenthet még a kutya is. Egy nagyobb testű házőrző, mint egy német juhász vagy egy rottweiler elriasztja a bűnözőket.

A kérdés, hogy csökkent-e a dohányzás a fiatalkorúak körében a trafiktörvény miatt? Kétsége, már kora reggel munkába menet látom a szomszédos gimnázium tanulóit cigarettával és energiaitallal kezükben, ahogy várják a becsöngetést. Sajnos nemcsak 1-2 diákot, hanem több tucatot. Délután sem jobb a helyzet: lányok és fiúk egyaránt kilépve a suliból rögtön a cigarettás doboz után kutatnak zsebükben.

Hozzájutni sem különösen komplikált, az idősebb testvér, barát, sőt néha maga a szülő megveszi nekik. Ha nem, akkor egy random hajléktalan némi készpénzért szívesen beszerzi a dohányárút és esetleg még egy sört is mellé. Többen „szakosodtak” is az iskolások beszállítására. Ez nem csak magyarországi probléma, ugyan ezt tapasztaltam pl., Berlinben is, ahol ugyancsak be kell tölteni a 18. életévet, hogy cigarettát vásároljon valaki. Németországban igen elterjedtek a cigaretta automaták. Minden trafik előtt megtalálhatóak, de rengeteg kocsma és vendéglő mosdója előtt is fellelhetőek.

Ám ezekből csak bankkártyával és az igazolvány „bescannelése” után lehet vásárolni. Az automata beolvassa az igazolványt vagy a jogosítványt, mielőtt elfogadná a fizetést.

Összegezhető, hogy a dohányzás, legalább is saját tapasztalatom szerint nem csökkent, viszont a trafikok elleni támadások megsokasodtak. Így most a törvényhozóknak, a trafiktulajdonosokkal karöltve, kell egy megoldást találni, hogy ne történjenek hasonló tragédiák.