Érdemes-e ellenállni bolti rablásnál?

A lefóliázott kirakat, a zárt ajtók rövid idő alatt nagyon attraktívvá tették a trafikokat a bűnözők számára. Legyen az elkeseredett adós egy játék pisztollyal, a napi adagjáért bűnöző drogos vagy a megélhetését bűncselekményekből biztosító elkövető a dohányboltokat könnyű célpontnak tekintik.

Sokszor már előre „kikémkedik” a kiszemelt boltot, hogy mikor a legcsendesebb, mikor megy le a nagy vásárlói roham, mivel ilyenkor van bent a legtöbb pénz és persze megnézik, hogy hol vannak a kamerák.

Ha a kamera már láthatóan egy olcsóbb készülék és az üzlet mennyezete alatt az egyik sarokban van felszerelve, akkor már tudhatja a rabló, hogy rossz minőségű felvétel készül majd róla és ő csak felűről lesz a felvételen látható. Ezért minden bolt tulajdonosnak érdemes szakemberhez fordulnia, hogy jó felbontású és szakszerűen felszerelt biztonsági rendszere legyen.

Az utóbbi időkben gyakran láthatóak az esti híradókban felvételek, hogy az eladó ellenáll a rablónak. Szerencsére ebből ez idáig nem lett katasztrófa. Értelemszerűen az ellenszegülést mindenkinek az adott helyzetből kiindulva és saját képességeit ismerve kell eldönteni. Egy agresszív, láthatóan drogok hatása alatt álló rabló kiszámíthatatlan. Saját rendőri tapasztalatból tudom, hogy bizonyos szerek kikapcsolják a józan gondolkodást és az erőszakküszöb nagyon alacsony lesz.

Az elkövető fel sem fogja tettét és annak következményeit. Hasonló a helyzet az elvonási tüneteknél, a drogost csak egy dolog érdekli, mégpedig az, hogy megszerezze a pénzt a következő adagjára.

Itt is egyfajta „csőlátás” alakul ki, csak a cél érdekli és képes szinte mindent megtenni, hogy ezt megszerezze. Ezek a tettesek nagyon kiszámíthatatlanok és veszélyesek.

Ha ilyen rablókkal találkozunk, akkor nagyon nem ajánlom, hogy hősködjünk. A kés egy nagyon csúnya fegyver, ami ellen puszta kézzel nem nagyon lehet védekezni, anélkül hogy súlyos, esetleg halálos sérüléseket ne szereznénk.

Ha viszont a rabló láthatóan maga is fél, és ahogy a hétvégén történt, nagyon egyértelműen egy műanyag játék pisztolyt szorongatott, akkor érdemes megfontolni a határozott fellépést, de csak ha teljesen biztosak vagyunk abban, hogy a pisztoly nem valódi (a gázpisztolyokat csak nagyon közelről és csak szakértők tudják megkülönböztetni a valódi lőfegyverektől és közelről ezek is súlyos égési sérüléseket okozhatnak) és a behatoló fizikai kondija sem haladja meg a sajátunkat.

Egy paprika-sprayt érdemes ott tartani a zsebünkben, vagy az övünkön (sok cég kis klipsszel látja el őket). Határozatlanabb elkövetőknél hatásos, mivel így harc és menekülés képtelenek lesznek, valamint a rendőröknek is jó sansza van a látástól és futástól percekre megfosztott rabló elfogására. Ezek természetesen csak gondolat impulzusok, minden tulajdonosnak és eladónak saját magának kell döntenie az adott helyzetben, vagy a tulajdonos már előre is meghatározhatja, hogy a munkatársak ellenállás nélkül adják át a pénzt, ahogy ez a bankoknál is van.