Feliratkozás a blogra RSS feliratkozás A nyári munkák veszélyei

A szünidő beköszöntével sok lány keres munkát, nem kevesen külföldön. Ilyenkor megszaporodnak a hirdetések, mint „hostess munka külföldön”, „könnyű pénzkereset Németországban”,… Ezek elsőre jól hangzanak és megmozgatják a fantáziát, de gyakran szörnyű csapdát is rejthetnek. Sok lány, aki bedől a gyorsan és nagypénzt kínáló hirdetésnek, könnyen bűnözők kezére juthat, akik prostitúcióra kényszerítik őket.

Elveszik útleveleiket, bezárják, megfélemlítik, sőt nem egyszer drogokkal pumpálják tele áldozataikat. Ezért nézzünk utána alaposan, hogy ki a munkáltató. Ha nem egy nagy nemzetközi diákmunka szervezet, hostess ügynökség vagy hasonló, irodával, telefonszámmal és weboldallal rendelkező cég áll a hirdetés mögött, akkor az már gyanút kell, ébresszen bennünk.

Csupán egy mobilszám a hirdetés mögött már azt sejteti, hogy valami nem tiszta. Ha van cégnév, iroda és láthatóan valós munkaközvetítő áll a hirdetés mögött, akkor is érdemes rákeresni a neten. Megnézni vannak-e pozitív vagy negatív visszajelzések. Ha találunk, érdemes felvenni a kapcsolatot azokkal, akik ott már tapasztalatot szereztek.

Soha ne adjuk ki kezünkből az útlevelet. Egy komoly munkáltató ilyet nem kér, max. lemásolja útlevelünket, személyinket, de sosem teszi el átlátszó ürügyekkel, mint, „nálam nagyobb biztonságban van” és hasonló történetek. Ha valahova megérkezve mégis felmerül a gyanú, hogy rossz döntés volt, amit meghoztunk azonnal menjünk egy biztonságos helyre vagy akár el se hagyjuk a repülőtér vagy a pályaudvar épületét. Az ott tartózkodó rendőröktől gyors segítségre számíthatunk.

Ők értesítik a magyar követséget is, akik segíthetnek a hazajutásban. Családunk és legjobb barátaink, legyenek képben, hogy hová indulunk, adjunk oda minden információt a cégről, akinél leszerződtünk: nevek, telefonszámok, cím, autó rendszáma, ha tudjuk,… Ezek mind a mi biztonságunkat szolgálják. Ha hosszabb időt töltünk egy külföldi országban, érdemes bejelentkezni a magyar nagykövetségen és megadni a címünket, munkáltatónk címét és, hogy mettől meddig maradunk az országban. Itt lehet kérni időpontot a kijelentkezésünkhöz is. Amennyiben ezen nem jelennénk meg, akkor a követség kiadhatja a körözést is. Ezekkel a trükkökkel, már sokat tettünk biztonságunkért.