Vadásznak a gyermekekre vagy csupán városi legenda?

Egyre több hír röppen fel a médiumokban és itt a facebookon arról, hogy ismeretlenek gyermekeket szólítanak meg, sőt megpróbálják őket berángatni autójukba.

A nemrég egy baráti iszogatás után eltűnt fiatal fiú esete járta be a sajtót, akit valószínűleg egy ukrán állampolgár rabolhatott el. Rinyu Patrik egy baráti iszogatás alatt ismerkedett meg egy ukrán férfivel, aki kamionosnak adta ki magát. Egy kisbolt biztonsági kamerája készítette az utolsó felvételt róla, amint az ukrán férfivel éppen egy üveg vodkát vásároltak. Mivel a férfi bankkártyával fizetett ez talán segíti a hatóságok munkáját.

A fiú egyik cipőjét később házuk közelében találták meg a rendőrök. Patrikról viszont, azóta semmi hír. Szülei is attól félnek, ami a közösségi oldalakon is kering, hogy gyermek és szervkereskedők vadásznak fiatalokra Magyarországon. Egyes lapok olyan híreket is leközöltek, hogy az ország szegény régióiban akár 100.000 forintért már vásárolni is lehet kiskorú gyermekeket.

Tény, hogy egyre több „szatírról” és szexuális zaklatásról számolnak be a híradások. Most, hogy jó az idő, a gyerekek, a fiatalok egyre többet bandáznak parkokban és játszótereken. Sajnos látni, hogy sötétedéskor előkerülnek a sörös dobozok, sőt nem ritkán vodkás üvegek is. Az alkohol pedig védtelenné teszi az egyedül hazafelé tántorgó, magát már megvédeni sem tudó fiatalt.

A legrosszabb, ha társaik magára hagyják a berúgott vagy „betépett” társukat. Saját ismeretségi körömben is e miatt történt két haláleset. Az egyik fiú, a buli után haza indult, ám a sűrű hóesésben ittasan rossz irányba ment és a városszélén találták meg másnap délelőtt már a fagyhalál beállta után. Osztálytársa nyáron szintén egyedül indult haza és a sörkerttől nem messze beleesett egy alig 20 cm mély patakba. Állapota miatt nem tudott felkelni és végül megfulladt.

A szülők sajnos nem tudnak semmit tenni, ha a gyerekek bulizni mennek vagy bandáznak a nyári éjszakában. Ezért, rajtuk a felelősség, hogy vigyázzanak egymásra és ne hagyják magukra magatehetetlen barátjukat.

A médiumok, a valóságshow-k az internet rengeteget változtatott a fiatalok gondolkodásán, morális értékein. Már normálisnak számít, hogy általános iskolások kipróbálják a drogot, az alkoholt, a szexet. A legjobb nevelés és családi háttér sem tud már védelmet nyújtani ez ellen, hiszen a barátok, osztálytársak nagyobb befolyással bírnak, mint a szülők.

A szülőknek talán érdemes lenne azt a taktikát választani, hogy a tiltás helyett azt sulykolni a gyermekbe, hogyha már isznak (netán füveznek), akkor legalább védett környezetben tegyék, egyébként ki vannak téve a rablásnak, nemi erőszaknak, sőt az elrablásnak is.

A kisebbeknek pedig nyíltan el kell magyarázni, hogy miért nem szabad szóba állni idegenekkel, miért nem szabad soha beszállni egy ismeretlen autójába. A gyermekek elég felvilágosultak már és felfogják a veszélyeket, főleg ha ezeket egy komoly beszélgetés formájában adjuk elő és hagyjuk, hogy a gyermek nyíltan kérdezzen vagy véleményt is nyilvánítson.

Ha nem is lehet bizonyossággal állítani, hogy szervezetten levadásznak fiatalkorúakat hazánkban, viszont ha egy potenciális elkövető véletlenszerűen belebotlik egy lehetséges áldozatba, akkor annak katasztrofális következményei lehetnek.