A vagyonőrök segéd és kényszerítő eszközei

Minden segéd és kényszerítőeszköz annyit ér, amennyire a vagyonőr alkalmazni tudja őket, és eközben betartja a törvény szabta határokat. Sajnos néha látni kollégákat, akik nem megengedett eszközöket tartanak maguknál szolgálatuk ellátása közben. Az egykezes kés, klipjével a nadrágzsebhez erősítve vagy a vipera az övön sokakban, joggal, rossz érzést kelt.

Ezek a fegyvernek minősülő eszközök még a rendőrségnél vagy a hadseregnél is csak a speciális egységeknél vannak engedélyezve pl., a TEK munkatársainak, akik pl., a viperára többnapos kiképzést kapnak. Hasonló a helyzet az amerikai rendőrök ismert kényszerítőeszközével a tonfával is. A speciálisan kialakított gumibottal, a szakavatott kolléga, pillanat alatt „rendőrfogásba” helyezi a bűnözőt, vagy a vele ellenszegülő agresszív személyt. Magyarországon a jogi normáknak megfelelően csak gumibotot és gázsprayt hordhat magával a vagyonőr.

Ez valójában elegendő is, hiszen a gumibot alkalmas támadás elhárítására, akár késtámadáskor is. Persze ez az eszköz is igazából akkor effektív, ha a vagyonőrnek van némi előkézése vagy járatosabb a küzdősportokban. Ha alkalmazzuk, itt is, m int minden más kényszerító eszköznél be kell tartani az arányosságot és a cél-eszköz relációt.

Tehát, ha valaki csak szóban fenyeget, esetleg lökdösődik kicsit, azzal nincs arányban a gumibot alkalmazása, mivel ezzel nagyobb kárt okoznék, mint amit valójában elhárítani szeretnék, (ezt fogalmazza meg a cél-eszköz reláció). Hasonló a helyzet a gázspray-el is. Rendőri tapasztalatból kiindulva a CN vagy CS gázt tartalmazó „könnygáz spray” helyett sokkal inkább ajánlom az amerikai paprika, a chilli, kivonatát tartalmazó spray használatát. Ennek oka, hogy az alkohol, a drogok és bizonyos gyógyszerek is kiküszöbölik a hagyományos könnygáz hatását. Valamint a chilli nem okoz semmilyen maradandó kárt a szemekben vagy a nyálkahártyákon. Vízzel kiöblítve hatása hamarosan alábbhagy majd nyom nélkül elmúlik. Másik nagy előnye a könnygázokkal ellentétben, hogy állatok, pl., megvadult kutyák elhárítására is alkalmas. Szintén vitatott a bilincs alkalmazása. Ez igazából rendőri eszköz, amit a hatóságon kívül az önkormányzatok terület felügyelői használhatnak. Komolyabb esetekben azonban a biztonsági cégeknél is lenne létjogosultsága.

A bilincsre sokan mintegy büntető eszközre tekintenek. Ennek a bűnügyi filmek adnak alapot, hiszen szinte mindegyik úgy végződik, hogy a bűnözőre felkerül a bilincs és a főhős betuszkolja egy rendőrautóba. Valójában a bilincs arra szolgál, hogy egy feldühödött vagy masszívan védekező elkövető, sem az intézkedő szervben, sem magában ne tudjon kárt tenni.

Gyakran előfordul, hogy bolti lopásoknál a tetten ért személy rátámad az őt leleplező vagyonőrre vagy a szupermarket alkalmazottjára. A beavatkozó kollégák sokszor csak puszta fizikai erővel tudják megfékezni a dühöngő, szabadulni próbáló tolvajt. Valljuk be, ez egy üzletben, bevásárlóközpontban nem túl szép látvány, komoly visszatetszést kelt a vásárlókban. Jobb megoldás lenne a bilincs, hiszen akkor nem kell az őrnek hosszú ideig nyers fizikai erőt alkalmazni. Hiszen ez lehet akár 20-30 perc is, mire a rendőrök kiérkeznek a helyszínre.

A bilincs felhelyezése után sokkal egyszerűbb elvezetni az elkövetőt/támadót, hiszen hátrabilincselt kézzel támadásképtelenné tettük és az esetlegesen nála lévő, fedetten hordott fegyverhez sem férhet hozzá, hogy kárt tegyen kollégáinkban. A bilincs pszichológiai hatása sem hagyható figyelmen kívül, ennek „kattanása” egyértelművé teszi a tettesnek is, hogy „itt a cselekmény vége, őrizetben vagyok”. Az így megfékezett tettest már nyugodtabban, kulturáltabban tudjuk bekísérni az irodába, hogy felvegyük a jegyzőkönyvet a rendőrök megérkezéséig.

Érdemes szót ejteni a fegyveres vagyonőr kollégákról, bár hivatásunkban ők vannak kevesebben. Ők kiemelt objektumokat, mint bankok védenek, ott vannak az értékszállítás terén és testőrként komolyan veszélyeztetett vagy fenyegetett személyek mellett. A lőfegyver a legkomolyabb kényszerítő és védelmi eszköz, hiszen használata halált okozhat. Ezért a fegyvervizsgán felül, szükséges az állandó képzés a lőtéren. Az elhamarkodott, rosszul leadott lövés visszavonhatatlan következményekkel járhat. Sajnos a múltban többször előfordult, hogy bankrablók, úgy jutottak lőfegyverhez, hogy elvették a bankban szolgálatot teljesítő vagyonőr lőfegyverét. Ezért a fegyvervizsga mellett érdemes lenne egy fizikai felmérést és legalább középszintű önvédelmi, közelharci képzést megkövetelni a fegyveres kollégáktól. Hiszen ha a vagyonőr nem képes megvédeni saját magát és fegyverét, akkor nem képes ellátni a pénzintézet vagy más kiemelt objektum védelmét sem. Így elérkeztünk megint írásom elejére, minden eszköz annyit ér, amennyire alkalmazni tudjuk.