Lakásbiztonság, a nyaralás alatt – 2. rész

Hurrá nyaralunk, és amíg régebben barátainknak, szeretteinknek képeslapok tucatjait címeztük meg, ma már inkább lövünk egy „selfiet” az Angkor Wat-i templom vagy a római Colosseum előtt. Ezzel a barátok látják, hogy jó helyen vagyunk, nyomják a „lájkokat”, az irigyeink pedig csak tovább sárgulnak.

Csakhogy, vannak, akik a neten és kifejezetten a „facebookon” csak azért szörfölnek, hogy megtalálják a boldog nyaralók aktuális posztjait. Megvan a név, megvan a jelenlegi tartózkodási hely, már csak a lakcímet kell kibogarászni, a név és a gyakran megadott telefonszám alapján. Főleg ha nevünk nem túl gyakori ez pár perces kattintgatás után megvan.

A betörő már el is indulhat házunk és lakásunk felé, mivel tudja, hogy éppen több órányi repülőút választ el szeretett vagyontárgyainktól. Főleg boldogan keresi fel majd lakunkat, ha ott található vagyontárgyainkról is kiraktunk egy jó pár fotót, legyenek azok festmények, antik tárgyak vagy modern média eszközök.

Ha felsőkategóriás gépkocsinkról is van fent kép az még vonzóbbá teszi bűnözőknek fészkünket. Tudja, vagy a ház előtt vagy a garázsban megtalálja, és abba már pakolhatja is a többi cuccot.

FONTOS TANÁCS: „facebook” beállításunk legyen olyan, hogy tartalma csak barátaink számára legyen látható. Ezt a személyes beállításoknál gyorsan elvégezhetjük, vagy, ha nem vagyunk ott a témában, kérjük egy hozzáértő segítségét. Posztjainkat is ki tudjuk úgy tenni idővonalunkra, hogy azt csak közeli barátaink láthassák. Így a nagy nyilvánosság kiszűrésével máris növeltük lakásunk és vagyontárgyaink biztonságát.