Magánnyomozók a ponyvaregények hősei

Borostás, kemény fickók, vagy öltönyös puhakalapos, 38-as Smith and Wessont szorongató privátkopók, akik csodaszép nőket mentenek meg Raymond Chandler regényeiben és hollywoodi álmokban. A valóság persze, mint mindig, esetükben is más. Magánnyomozók napjainkban is nagy szerepet játszanak, csalások megcsalások és gazdasági bűncselekmények felderítésekor. Ha kell heteken át követnek hűtlen házastársakat vagy céges akták százait nézik át nagy szakértelemmel, hogy lebuktassanak egy csaló vállalkozót.

Persze az utóbbi munka kevésbé látványos és nem éppen adrenalin függőknek való. A megfigyelés, lehallgatás és felvételek készítése már sokkal inkább. Persze a magánnyomozói munkák oroszlánrészét a nagy klasszikus a házassági hűtlenségek felderítése teszi ki. A felderítés csak úgy lehet eredményes, ha a magánnyomozó nem bukik le. Egy naponta feltűnő autó vagy egy állandóan a nyomunkban járó arc még akkor is gyanút kelt, ha teljesen laikusok vagyunk rendőri vagy biztonsági vonalon. Minden magánnyomozó, akár csak a hivatásos zsaruk és ügynökök kidolgoznak trükköket és álcázási formákat,amelyek elengedhetetlenek a sikeres felderítéshez. Íme, néhány követési és álcázási technika.

Követési trükkök gyalogosan

Ha megvan rá a személyi kapacitás (egy zsaru nem zsaru), akkor érdemes a célszemélyt mindig több nyomozóval követtetni, mivel még a zsúfolt városi forgalomban is fent áll a lebukás veszélye. Előbb utóbb feltűnik neki, hogy valaki már egy ideje mindig a közelében ólálkodik. Ha azonban a nyomozók váltják egymást, netán férfi és nő is van a teamben, akkor eredményesen és hosszú ideig lehet megfigyelni.

Fontos a beolvadni a környezetbe és az álcázás. Egy hátizsákos, baseball sapkás, angol nyelvű útikönyvvel és fényképezővel felszerelt nyomozó turistának fog tűnni a városi forgatagban. A babakocsit toló idősebb hölgyet sem gondolhat senki egy obszervációs csoport tagjának, pedig a babakocsi komoly technikát rejthet, amely lehallgatásra és felvételek készítésére alkalmas. A sportruházatot viselő fiatal pár, vagy egy görkorizó srác sem kelt gyanút, ha egy parkban vagy sportlétesítményben követnek pl., egy hűtlen házastársat.

Ezért érdemes különböző korosztályokból és mindkét nemből kiválasztani a munkatársakat. Előfordult, hogy az FBI és más külföldi rendőri szervek álcázott nyomozói kéregető hontalannak álcázva hetekig figyeltek egy házat és így remek információt szereztek a bűnözők mozgásáról. Az álcázás a nyomozati munka egyik legfőbb eleme.

Fontos a jó megfigyelőképesség is a nyomozó számára, hiszen egy rafinált célszemély akár maga is álcázhatja magát illetve tevékenységét. Egy mosdóban ruhát cserélhet, parókát, szemüveget tehet fel, hogy elváltoztassa külsejét. Ezért meg kell nézni a cipőjét, karóráját, ezeket szinte sosem cserélik le a tilosban járók.

Autós követés

Itt is érdemes több gépkocsit használni a feltűnés elkerülése miatt. Fontos, hogy a gépkocsik ne legyenek túl feltűnő, luxusjárművek mivel ezek nem olvadnak be az átlag városi forgalomba. Mivel Amerikában nem tilos magán nyomozati célra GPS-nyomkövetőt használni, ott a megfigyelők ezt elrejtik a célszemély gépkocsiján (mágnessel az alvázon) és biztos távolból követik a lebukás veszélye nélkül. Nagyvárosokban érdemes motorkerékpárt használni, mivel sűrű forgalomban, dugóban így nem veszítjük el a célszemély járművét. Gyorsabban manőverezünk, és szinte bárhol leparkolhatunk vele. Az autó nagy előnye, hogy „védettséget” ad a magánnyomozónak és megfelelő távolságban leparkolva, jó minőségű fotókat és videofelvételeket készíthet a célszemélyről. Sok magáncég, de a nyomozóhatóságok is használnak kisebb furgonokat, amelyek fiktív logókkal vannak ellátva így pékségek vagy virágüzletek szállítójárműveinek tűnnek. Ám a lefóliázott ablak vagy a kémlelőnyílás mögött nyomozók ülnek.

Parkolni mindig úgy érdemes, hogy lehetőleg ne szemből figyeljünk, hanem a visszapillantó tükröt használva, mivel így mi rejtve maradhatunk.

Amennyiben a mozgó forgalomban a célszemély gyanút fog (a nem racionális manőverek, a hirtelen megállások mindig erre utalnak), akkor lehetőség szerint a csoport másik gépkocsijának kell átvenni a megfigyelést. Ha erre nincs lehetőség, akkor akár érdemes elhalasztani a további obszervációt és elaltatni a célszemély gyanúját. Ha kiszúrja a megfigyelést, akkor akár hetekre is leállhat azzal a tevékenységgel, ami miatt a látókörbe került. A hosszú eredménytelen munkát pedig a megbízó nem fogja kifizetni.

Technikai megfigyelés

Bizonyos esetekben érdemes fontolóra venni a technikai eszközök bevetését, mivel egy személy vagy gépjármű túl feltűnő lenne. Ilyenkor egy rejtett kamera pl. egy az objektummal szemben elhelyezett madárházikóba vagy más alkalmas tárgyba rejtve jó lehetőség a megfigyelésre. A technikai megfigyelést azonban minden esetben szinkronizálni kell az adott ország jogrendszerével, hiszen sok eszköz pl., kamerával és mikrofonnal ellátott töltőtoll, öngyújtó,… titkos szolgálati eszköznek minősül és ezért használatuk tiltott illetve jogi normákat sért.