Szállodabejárás a biztonsági szakember szemével

Kevés kívülről olyan patinás és belül mégis szupermodern szálloda van Európa szerte, mint a budapesti CORINTHIA Hotel.

Mint a Continental Budapest ****Superior biztonsági vezetőjét az a megtiszteltetés ért, hogy a szállodavilágban legendának számító Meskál Tibor a hotel senior duty managere kisért végig a házban.

A szállodát a millennium évében 1896-ban nyitották meg Grand Hotel Royal néven. A maga 350 szobájával sokáig a kontinens legnagyobb szállodái közé sorolták. Holott a „Grand” kifejezés nem a nagyságra, hanem arra utalt, hogy milyen grandiózus az elegancia és a kiszolgálás, fejtette ki Meskál úr. Ő maga 1961-ben a háború utáni újranyitáskor került a szállodába és hosszú dolgos évek után Ausztráliában, Írországban és a Bahamákon 1991-ben tért vissza karrierének gyökereihez.

A hotel, ahol egykor Josephine Baker táncolt és Lumiére fivérek megnyitották Magyarország első mozgókép színházát, most Máltai tulajdonban van és hála a gondos restaurálásoknak és az építészeti értékek megőrzésének a magyar szállodák gyöngyszeme. Az átrium szerű átépítés miatt jelenleg 440 szobával várja vendégeit.

Sok szállodában gond, hogy a dohányzó vendégek a tilalom ellenére rágyújtanak szobájukba, ezzel költséges tisztítást róva a házra, vagy saját magukra. A Corinthia viszont rendelkezik egy dohányzó emelettel, amely saját légkondicionáló rendszerrel rendelkezik.

A történelme mellett a forradalmian új szállodai megoldások is lenyűgözőek:

A csoportok gyors „becheckolását” biztosítja a dupla hátsó recepció. Mivel a külső és a belső parkolóba összesen 6 emeletes busz fér el, előfordul, hogy egy időben több csoport is érkezik. Ilyenkor megnyitják egyik, vagy esetenként mindkét recepciót így az utasok eloszlanak. A rendszert úgy is be lehet állítani, hogy alfabetikusan megosztják a vendégeket. Az egyik pultnál A-J, a másiknál k-Z kezdőbetűjű vendégek vehetik át a szobáik mágneskártyáit. Ám a rendszer emeletenkénti bejelentkezésre is alkalmas. Eközben a londinerek és hoszteszek felcímkézik az utasok poggyászát. Mire a vendég felmegy, a csomagja már szobájában várja. A szálloda rendelkezik saját biztonsági szolgálattal és komoly kamerarendszerrel így elejét veszik a csomaglopási vagy besurranási kísérleteknek.

Nagyon komoly a titoktartási kötelezettség is a munkatársak fele. Az ötcsillagos szálló sok híres színész és politikus kedvenc budapesti tartózkodási helye. Arnold Schwarzeneggeren keresztül Michael Gorbacsov volt orosz elnökig rengeteg ismert név szállt meg a Corinthiában.

Fontos, hogy autogram vadászok vagy újságírók ne neszeljék meg, hogy éppen ki lakja az elnöki vagy az ambassador lakosztályt. Ezt a világhírű vendégek nagyra is értékelik, mivel egy megbeszélés vagy egy forgatási nap után nyugodt körülmények között pihenhetnek, étkezhetnek.

A szakmaiság mellett, mint sokat utazó embernek is élmény volt bepillantani egy igazi luxus szálloda mindennapi rutinjába.

Köszönetem Meskál Tibor úrnak és Molnár Dórának a szakmai napért.