Gyermekvédelem: A szülői „ jelszó” fontossága

Az elmúlt hetekben elszaporodtak a kislányok elrablásának kísérletei Budapesten. Nemrég egy Rózsadombi általános iskolából próbáltak meg, közvetlenül kicsöngetés után, egy autóba berángatni egy 11 éves kislányt, a napokban pedig a XIII. kerületben kísérelt meg egy férfi elcsalni magával egy 9 éves gyermeket. Szerencsére mindkét kislány észnél volt.

Az idősebb kiabálni kezdett, hogy „segítség, ez nem az apukám”, majd kiszabadítva magát visszarohant a suliba. A kiáltozásra kifutó tanárnő azonnal visszaterelte a többi gyermeket az aulába. Sajnos az elkövető elmenekült és autója rendszámát sem jegyezte fel senki.

A 9 éves kislány is hazarohant, mivel szerencsére nagyon közel lakik az iskolához és a férfi nem próbálta meg erőszakkal elhurcolni. Dr. Balla Béla viktimológus ezért ajánlja a JELSZÓT. Ez nem más, mint egy előre megbeszélt szó a gyermek és a szülő között, amit idegenek nem tudhatnak.

Ergo, ha megjelenik egy idegen az iskola előtt és azzal a mesével próbálja elcsalni gyermekünket, hogy édesanyád beteg, kórházba vitték és engem küldött, hogy vigyelek be hozzád, akkor a gyermeknek rögtön rá kell kérdeznie a jelszóra. Értelemszerű egy idegen nem fogja tudni és ezzel már meg is bukott a meséje.

Persze fontos, hogy olyan jelszót válasszunk, ami eléggé család intern és még véletlenül sem lehet random eltalálni. Gyermekünkkel mindenképpen meg kell értetni, hogy akármilyen szimpatikus egy idege, és még ha ismeri is a szülők nevét, vagy kislányunkét, kisfiúnkét (könnyen leolvasható sok iskolatáskáról, vagy iskolai tablóképekről a neten) még akkor sem szabad elmenni vele. Ha erőszakoskodik, akkor pedig azonnal sikítani, kiabálni, ami a csövön kifér, egy baja jutott gyermeknek, remélhetőleg, sokan a segítségére sietnek.