Feliratkozás a blogra RSS feliratkozás Ha a betörő lájkolja a lakásunkat

Nem tagadom, biztonsági szakember létemre nagyon szeretem a facebookot és rendszeresen posztolok fotókat, történéseket, amik érdekesek vagy viccesek és szívesen megosztom őket barátaimmal. Nincs bennem semmi paranoia, bárki bejelölhet, írhat nekem. Igaz visszaigazolni csak azokat szoktam, akiket valóban ismerek és már élőben is találkoztunk.

Sokan belefutnak abba a hiába, hogy „de jó, még egy baráttal több” és visszajelölnek vadidegeneket. Bárki készíthet kamu profil, amivel kifürkészheti a mi facebook oldalunkat és életünk olyan részeit, amit csak barátaimmal szeretnék megosztani. Ez pedig igen veszélyes lehet!!! Itt a nyár, a szabadságszezon és már több barátomnál olvastam, hogy még 3 nap és irány Görögország, vagy a jobbak már posztolták is a balatoni vitorlázás képeit. Ez nekem öröm, mert tudom, hogy barátaim klassz helyeken járnak, ám másoknak „hasznos infó” egy betöréshez.

Ismeretlenek visszajelölése mellett veszélyes, ha nem úgy állítjuk be profilunkat, hogy CSAK barátok láthassák, amit megosztasz. Mivel ha nyaralunk, lakásunk, gyakran autónk is ott áll védtelen. Még ha a kedves szomszéd néni rendszeresen üríti is postaládánkat meg le-fel kapcsolgatja a villanyt nappalinkban, egy „profi betörő” látva idővonalunkat és kiírásunkat, hogy „hurrá nyaralunk”, nem fogja bevenni az elterelő hadműveletet és pajszert ragadva benéz kuckónkba. Főleg akkor, ha értékeinkkel dicsekedve már nyomtunk pár „selfiet” és látja, hogy érdemes vállalni a kockázatot. Ezért most mindenki gyorsan ellenőrizze facebook profilján a biztonsági beállításokat.

Dr. Balla Béla és Georg Spöttle