Flakka az új drog, avagy téboly 5 dollárért

A DEA és az amerikai rendőrök felfigyeltek az új drogra, amely Texasban és Floridában ütötte fel a fejét. A Flakka névre keresztelt szer egy újfajta kristály formájú kábítószer, amely felszippantható, mint a kokain, feloldva beadható vénásan, lenyelhető, de kis szemcséinek köszönhetően akár e-cigarettából is szívható.

A (Methylendioxypyrovaleron) hatása, hogy egy rövid eufórikus boldogságérzet után csúnya hallucinációk jönnek. Egy férfi azt képzelte, hogy egy falka németjuhász támad rá, egy nő pedig, hogy egy fegyveres akarja megölni. Utóbbi a rendőrségtől akart segítséget kérni, ám nem az ajtón át próbált bejutni a kapitányságra, hanem pánik félelemtől hajtva a szögesdrótkerítésen. Súlyos sérülésekkel került kórházba.

A szer hatására sokan ledobálják ruháikat és meztelenül kezdenek el rohanni az utcán (két hasonló eset már Budapesten is előfordult).

A szer hamar felkerült a tiltólistára mégis könnyen beszerezhető az utcai árusoktól vagy akár az interneten is rendelhető. Az is gond, hogy akár csak a „crack” azonnali függőséget okoz.

Az ötdolláros ár (kb., 1200 ft.) főleg kispénzűeknek és fiataloknak teszi könnyen elérhetővé a Flakkát. Innen is a becenév „5 dolláros téboly”.

A drog leginkább Kínából és Pakisztánból érkezik az USA-ba és Európába.

Hogy a szer kiről vagy miről kapta a nevét az idáig csak találgatás tárgya. Vannak, akik szerint a spanyol „flaco” (sovány) kifejezésből jön a név, mások úgy vélik a rapper, Waka Flocka Flame a drog keresztapja.