A leánykereskedők csapdájában

Világszerte évente mintegy 800.000 fő, elsősorban nők és gyermekek esnek emberkereskedők áldozatául. Európai viszonylatban a nők 78 %-a Kelet Európából származik. Becslések szerint az emberkereskedő bűnbandák évente 120.000 nőt és gyermeket szállítanak Közép-és Kelet Európai országokból nyugati EU-s államokba.

Az „eladott-megvett” nők többsége eleve prostituált. Magyarország egyrészt tranzit ország, mivel rajtunk keresztül mennek át az Ukrajnából, Bulgáriából és Romániából nyugatra tartó lányok, másrészt sok magyar lány megy eleve „szex munkásként” Ausztriába, Hollandiába, az Egyesült Királyságba vagy Németországba. Sok román, bolgár és ukrán lány számára viszont Magyarország a célország, mivel az itteni magasabb életszínvonal és a turisták száma jobb keresettel kecsegtet, mint saját országaikban.

A legnagyobb veszély viszont azokra a lányokra és nőkre leselkedik, akik nem tudják, hogy mire vállalkoznak. Sokakat elkábít a jó keresetről, a könnyű munkáról, mint recepciós, hosztesz, felszolgáló,… szóló mese vagy a hirdetések szövege. Főleg most a nyári szünidőben szaporodnak el az újság és az internetes hirdetések, a könnyű keresetről Ausztriában, Olaszországban: „Csinos lányokat keresünk garantáltan szex mentes munkára, nyelvtudás és szakmai tapasztalat nem feltétel”.

Az ilyen hirdetés eleve gyanút kell, hogy keltsen. Miért a kinézet a fontos? Milyen az a jól fizető munka, amelyhez nem kell nyelvtudás? Miért nem áll a hirdetésben a munka profilja? Ha csupán egy mobilszám van megadva, az még jobban fel kell ébressze az egészséges paranoiát. Ha a számot átfuttatjuk a szolgáltató internetes telefonkönyvén és nem regisztrált, akkor már tudhatjuk, hogy egy feltöltő kártyás telefon, ami mögé szánt szándékkal rejtőzik valaki. Ha mégis létrejön egy személyes találkozó, akkor még jobban résen kell lenni. Gyakran kínálnak a toborzók recepciós munkát egy szállodában. Ilyenkor fel kell vetni, hogy nincs még tapasztalatunk ezen a téren és a nyelvtudásunk is hiányos.

Amennyiben a másik fél azt mondja, „az nem számít, egy ilyen csinos lány úgyis feltalálja magát”, már meg kell szólaljon a vészharang. Egy szálloda, még a legkisebb is nagy hangsúlyt fektet a profi recepciósokra, hiszen ők fogadják a vendégeket, ők intézik a szobafoglalást és a vendég általában minden kérdésével, panaszával hozzájuk fordul, ergo a nyelvtudás az alfája és omegája ennek a munkának. Ha nem kérnek tőlünk diplomát, nyelvvizsga bizonyítványt, önéletrajzot, referencia levelet és csak a külsőnk, ami számít akkor az csapda.

Még ha a toborzó nagyon megnyerő is és igyekszik eloszlatni minden kétségünket, akkor is tegyünk biztonsági lépéseket: kérdezzük ki a munkahelyről igen aprólékosan; hol található, mi a közvetlen telefonszáma, ki az igazgató, a HR-es, mivel velük is szeretnénk egyeztetni, mi a weboldaluk elérhetősége. Amennyiben a másik fél kitérő válaszokat ad, ködösít és még egy prospektusa sincs a felkínálandó munkahelyről, akkor érdemes azonnal felállni és otthagyni.

Tegyük ezt akkor is, ha a toborzónak nincs egy névjegye, amelyen egy leinformálható cég, pl., egy munkaközvetítő neve és elérhetősége van feltüntetve. Vannak olyan bűnszervezetek, akik jobban felkészültek és szinte mindenre tudnak választ adni. Ilyenkor udvariasan kérjünk 1-2 nap gondolkodási időt és ezalatt „checkoljuk” le a céget, szállodát, éttermet, vagy ami a munka tárgya. Nézzünk utána a neten, van-e valami negatív bejegyzés, blog vagy újságcikk. Telefonáljunk oda, ha szálloda, érdeklődjünk az árak iránt, mintha foglalni szeretnénk. Ha kitérő válaszokat adnak, vagy esetleg nem is értik miről van szó, akkor visszakozzunk. Gyanús momentumként értékelhetjük azt is, ha a másik fél nagyon érdeklődik családi kapcsolatainkról kötődésünkről családunkhoz, érdeklődik partnerünkről, annak munkájáról, családjáról. Ezzel, nagy valószínűséggel azt akarja kideríteni, keresne-e minket valaki, ha eltűnnénk külföldön.

Ilyenkor ködösítsünk mi is. Beszéljünk édesanyánkról, aki hisztérikus lesz, ha nem hívjuk fel naponta kétszer telefonon, vőlegényünkről, aki nyomozó és őszre van kitűzve az esküvőnk. Ha pl., a felkínált munka Frankfurtban van, mondjuk, hogy de jó, mert a nagynéném oda ment férjhez legalább nem leszek egyedül az idegen városban. Ezek az emberkereskedőnél kongatják meg a vészharangot, mivel látják, nem egy magányos, minden hidat maga mögött felégető lánnyal állnak szemben, hanem komoly családi és érzelmi hátterünk van, ez azt jelent számára, hogy minket már egy nap múlva keresni és kerestetni fognak. Ez pedig veszélyt jelent a számára.

Amennyiben úgy döntünk, hogy mégis útra kelünk és elvállaljuk a külföldi munkát, úgy tegyünk meg mindent biztonságunk érdekében. Szüleinknél, legjobb barátunknál hagyjuk meg, a kinti cég nevét elérhetőségeit, adjuk meg a munkaközvetítő adatait és munkaszerződésünk másolatát valamint egy újonnan készült fotót magunkról, ha valami baj lenne, akkor ez által elindíthatják a körözést az ottani hatóságok. Legyen nálunk egy fénymásolat útlevelünkről vagy személyinkről, és annyi pénz, amennyi elegendő egy hazautazás fedezésére, ha kiderülne, hogy átvertek minket. Kevés rosszabb dolog van annál, mint kint rekedni egy fillér nélkül egy idegen országban.

Amint megérkeztünk hívjuk fel azonnal szüleinket/barátainkat és számoljunk be a körülményekről. Előfordulhat csapda esetén, hogy kényszerítenek minket, hogy csak jókat mondjunk. Erre az esetre beszéljünk meg egy jelszót, amelyet halva családunk beindíthatja a rendőri gépezetet. Pl., ha nincs otthon kutyánk és azt mondjuk édesanyánknak, hogy vigye le Buksit rendszeresen sétálni, abból rögtön fogja tudni, hogy baj van. Legyen nálunk egy működőképes, kisméretű mobiltelefon, amelyet elrejtünk még az utazásunk előtt pl., sporttáskánk bélésébe, és veszély esetében segítségkérésre használhatjuk.

Ez fontos, mivel ha csapdába kerülnénk, akkor elsőként mobiltelefonunktól fosztanak meg. Amennyiben a telefonban GPS is van és az aktivált, akkor a hatóságok sokkal gyorsabban megtalálhatnak minket. Ha megérkezünk a célországba és a vonat vagy a buszpályaudvaron rosszarcú emberek próbálnak minket egy autóba tuszkolni, ne szálljunk be. kérjünk segítséget a pályaudvaron tartózkodó rendőröktől és haladéktalanul térjünk haza. A leánykereskedők csapdájából szinte nincs kiút. Sok lányt, akik elővigyázatlanok voltak, a legválogatottabb eszközökkel „törtek be”. Nemi erőszakok sorozata, drogfüggővé tevés, kínzások, sőt az otthonmaradt szeretteik fotóinak prezentálása azzal a fenyegetéssel, ha nem tesznek meg mindent, amit a leánykereskedők és a futtatók akarnak, akkor megölik családtagjaikat. A Franciaországba hurcolt lányoknak megmutattak egy sajátkészítésű videót, amint 19 késszúrással kivégeztek egy lányt, aki szökni próbált tőlük. Ezzel már csírájában el is fojtották az ellenállás minden formáját.

A „mesterségesen” drogfüggővé tett lányok mindent megtesznek, csak, hogy megkaphassák napi adagjukat. Értelemszerűen ezek a lányok egy idő múlva egészségileg leépülnek, és már nem lesznek alkalmasak a prostitúcióra. Ilyenkor vagy megölik őket, vagy nem kapnak tovább drogokat és így az elvonási tünetek okozzák halálukat.

Ezzel persze nem szeretnénk senkit elriasztani a külföldi munkavállalástól, csak óvatosságra inteni, hiszen mindketten nyomozók voltunk és rengeteg hasonló típusú bűncselekménnyel találkoztunk. Ha óvatosak vagyunk és körültekintően, mindenre odafigyelve választunk munkaadót, akkor nem érhet bántódás. Személy szerint azt tartom a legjobb megoldásnak, ha diákmunka közvetítőn keresztül vagy regisztrált, sok éve működő ügynökségen keresztül keresünk külföldi munkát.

Dr. Borai Ákos és Georg Spöttle