Az őrzés-védelem fizikai biztonsági szintjei

Az őrzés-védelem fizikai biztonság célja, hogy védje egy adott rendszer kritikus elemeit (épületeket, létesítményeket, erőforrásokat, embereket). Annyi bizonyos, hogy egyetlen fizikai védelmi rendszer sem nyújt 100%-os védelmet. Ha még ki is lehet küszöbölni a legtöbb fenyegetést, akkor is megvannak minden rendszernek a maga a gyenge láncszemei. Mindenesetre, ha egy rendszer nem tud teljes mértékben elhárítani egy fenyegetést, akkor legalább elegendő védelmet kell nyújtania ahhoz, hogy késleltesse a fenyegetést, amíg az teljes mértékben eliminálható.

 

Amikor azonban elérkezünk ahhoz a ponthoz, hogy a biztonsági rendszer megfelelőségéről illetve e rendszerek kategorizálásáról beszélünk, temérdek kérdés vetődik fel. Hogyan lehetne kategorizálni egy adott biztonsági rendszert? Minimum, közepes vagy maximum védelmet fontolgatunk? Egyáltalán milyen kritériumok alapján határoznák meg e védelmi szinteket? Arról nem is beszélve, hogy mi az a szóban forgó létesítmény, melynek őrzés-védelem biztonsági rendszerével kapcsolatosan mérlegelünk? Egy börtön, egy atomreaktor, egy áruházhoz vagy egy átlagos családi ház/otthon? Talán nem meglepő, hogy nincs egy egységes vélemény a biztonsági rendszerek szintezésére. Bejegyzésünkben – illetve annak folytatásában – öt szintet ismertetünk.

 

Minimális szintű biztonság

Egy ilyen rendszert úgy terveztek meg, hogy megakadályozzon bizonyos jogosulatlan külső tevékenységeket. A minimális biztonsági rendszer egyszerű fizikai korlátokból áll, mint például átlagos zárakkal ellátott ajtók és ablakok. Egy átlagos magyar otthon a legjobb példa egy minimális biztonsági rendszerrel ellátott objektumra.

 

Alacsony szintű biztonság

Olyan rendszerek tartoznak ebbe a kategóriába, amiket arra terveztek, hogy megakadályozzon és – a minimum biztonsággal szemben – észleljen is bizonyos jogosulatlan külső tevékenységeket. Amint tehát az egyszerű fizikai korlátok (pl. zárak) a helyükre kerültek, e védelmi szint kiegészül még egyéb korlátokkal, például megerősített ajtókkal, ablakrácsokkal, nagyobb biztonságú zárakkal, egy alapvető riasztórendszer (ami helyi jelzést biztosít). Többnyire kiskereskedelmi üzletek és kisebb raktárak sorolhatók ebbe a kategóriába.

 

Közepes biztonsági szint

Egy ilyen típusú rendszert úgy terveznek meg, hogy az megakadályozza, észlelje és értékelje a legtöbb jogosulatlan külső tevékenységet, valamint bizonyos jogosulatlan belső tevékenységet is. Az ilyen tevékenységek az egyszerű bolti lopástól a szabotázs elkövetésére irányuló akciókig terjedhetnek. Egy közepes biztonságú rendszer esetén a korábban ismertetett minimális és alacsony szintű intézkedések kiegészülnek különböző detekciós és értékelési elemekkel. De konkrétan milyen elemek tartozhatnak ide?

Például:

 • Egy fejlett behatolásjelző rendszert, amely nem csupán helyi jelzést biztosít, hanem egy távoli személyzettel rendelkező helyre ad le riasztást.
 • 2-2,5 méter magas behatolásálló kerítések, amelyek szögesdróttal vannak ellátva.
 • Nem fegyveres, alapképzettséggel rendelkező biztonsági őr, aki rendelkezik az alapvető kommunikációs eszközökkel (pl. mobiltelefon).

A közepes biztonságú létesítmények közé tartozhatnak például a nagyobb raktárak, az ipari gyártóüzemek, és a nagyobb kereskedelmi létesítmények.

 

Magas biztonsági szint

Egy ilyen rendszert úgy terveztek meg, hogy megakadályozza, észlelje és értékelje a legtöbb jogosulatlan külső és belső tevékenységet. A korábban említett intézkedések rendszerbe foglalása után magas szintű biztonság olyan elemek hozzáadásával valósul meg, mint pédául.

 • Biztonsági felügyeleti rendszerek (CCTV)
 • A fokozott biztonságú helyen vagy annak közelében fizikai akadályok.
 • Fejlett világítási rendszer az egész létesítmény körül.
 • Magasan képzett fegyveres vagy nem fegyveres biztonsági személyzet, akik komoly foglalkoztatási előszűrésen estek át.
 • Vezérlők, melyeket a hozzáférés szabályozására és korlátozására telepítettek (pl. kártyás beléptető rendszer).
 • Időszakos biztonsági auditok elvégzése

A magas szintű biztonsági helyek közé tartoznak például bizonyos börtönök, gyógyszergyárak, illetve egyes elektronikai gyártók.

 

Maximális biztonság

Egy ilyen rendszert arra terveztek, hogy megakadályozzon, észleljen, értékeljen és hatástalanítson minden jogosulatlan külső és belső tevékenységet. A már hivatkozott intézkedéseken kívül a következők jellemzik.

 • Kifinomult, korszerű távfelügyeleti és riasztórendszer, tartalék áramforrással szabotázs-jelzéssel, beléptető- és biometrikus adatokkal
 • A nap 24 órájában felfegyverzett, rendkívüli műveletekre kiképzett, a védett létesítményt fenyegető veszélyek semlegesítésére vagy megfékezésére hivatott, magasan átvizsgált és képzett személyekből álló helyszíni erő, amely képes biztosítani a megfelelő védelmet a létesítmény helyszínén kívüli segítség (pl. rendőrség) megérkezéséig.

A legmagasabb szintű fizikai biztonsági védelem a nukleáris létesítményekre, egyes börtönökre, egyes katonai bázisokra és kormányzati létesítményekre, valamint néhány külföldi nagykövetségre jellemző.

 

Kockázati tényezők felméréseBiztonsági intézkedések kockázatvállalás