Lakásbiztonság a nyaralás alatt – 1. rész

A nyári meleg már a szünidőt és a nyaralást idézi. Valójában, még jó másfél hónap és főleg a családosok indulnak el a Balaton az Adria és más frekventált üdülőhelyek fele.

Ha jól belegondolunk nincs is olyan sok idő hátra, ergo érdemes pár gondolatot ejteni a házunk, lakásunk és autónk biztonságáról.

Nincs vonzóbb egy betörő számára, mint a lehúzott redőnyök, amik egy feszülésig megtelt levélszekrénnyel párosulnak. Nyilvánvaló, hogy a tulajdonos elutazott. Tanácsunk, hogy legyen egy szomszéd, vagy jó barát, aki kiveszi a postánkat és úgy tesz, mintha a lakás vagy a ház nem állna üresen. Nappalra felhúzza a redőnyöket, este felkapcsol egy-két lámpát, vagy ott néz meg egy filmet este. Ezzel már azt látszatot kelti, hogy a tulajdonos otthon van és nem tanácsos betörni.

Jó szolgálatot tehet egy automatakapcsoló is, amelyet pl., egy állólámpához dugaszolunk, és így különböző időkben kapcsolja le és fel a fényt vagy akár a TV-t. Jobb készülékekbe több időpontot is be lehet programozni. Kifele megvan a látszat, hogy valaki otthon van. Érdemes egy riasztót is felszereltetni, mivel az éles szirénahang (főleg egy lépcsőházban) nagy feltűnést kelt és a behatoló menekülőre fogja. Kertekben érdemes még párezer forintot invesztálni mozgásérzékelő lámpákra. Ezek barkácsáruházakban olcsón beszerezhetőek és pár csavarral rögzíthetőek a házfalon vagy a kerítésen.

Amennyiben egy háziállatnál nagyobb tömegű testet érzékel, akkor szenzor a lámpák éles fénnyel világítják meg a kertet. Egy jó szomszéd ilyenkor már felfigyel és kinéz. Fontos, hogy tudják közvetlen szomszédjaink, hogy elutaztunk. Így jobban odafigyelnek a rendhagyó zajokra és más gyanús történésekre.

Ha nem autónkkal indulunk, akkor igyekezzünk azt egy védett helyen lerakni. Egy több napja, egy helyen álló poros szélvédőjű gépkocsi, szinte kiabál, hogy lopják már végre el. Ha nincs lehetőségünk garázsban egy ismerős kertjébe letenni. Beszéljük meg valakivel, hogy had parkoljunk az ő háza előtt és legalább 2 naponta mozgassa kicsit az autót, legalább parkoljon át vele egy másik helyre és tisztítsa le a szélvédőt. Így már nem tűnik járművünk elhagyatottnak.

folytatása következik