Lakásbiztonság a nyaralás alatt – 3. rész

Előfordulhat, hogy valaki olyan értékeket tart otthonában, pl., értékes festményeket, szobrokat vagy más műkincseket, hogy az előző részekben említett apró trükkök, mint időkapcsolós lámpa, TV már nem nyújtanak, még szubjektív biztonságérzetet sem. Ilyenkor érdemes átgondolni a technikai vagy akár az élőerős védelmet is.

A technika szinte határtalan megoldásokat kínál: az egyszerű riasztótól kezdve a HD felbontású kameráig, amely képét mobiltelefonunkon is bármikor lehívhatjuk. Tapasztalatból tudom, hogyha megszólal egy riasztó, legyen az autóé vagy lakásé, a szomszédok inkább bosszankodnak, mintsem érdeklődve utánajárnának, hogy nem történik-e éppen egy bűncselekmény. Igaz ennek a sok olcsó, megbízhatatlan készülék adott táptalajt, amelyek sokszor ok nélkül riasztanak.

Érdemes kikérni egy biztonsági cég szakértőjének tanácsát, hogy milyen készüléket válasszunk, és milyen érzékelőkkel lássuk azt el. Fontos, hogy minden nyílászárót lefedjünk a behatolást illetően. Sokan kihagynak egy magasabban fekvő kisebb ablakot, mondván azon úgysem fér be senki. Pedig egy létra és egy sovány testalkatú betörő csodákra képes. Az érzékelőknek már akkor jelezniük kell, ha beélesítjük a rendszert távozáskor, de véletlen nyitva felejtünk egy ablakot. Egy bukóra állított konyhaablak már hívogatóan hat a betörőkre.

Lehet akár egy kettős rendszert kiépíteni, amelyek különböző áramforrásokról működnek, hogy egy áramszünet vagy a kábelek átvágása esetén is biztosítva legyen otthonunk. Ha a behatoló azt hiszi, hogy már nyugodtan beléphet, mert a szirénát kiiktatta ilyenkor működésbe léphet egy mozgásérzékelő, amely vagy hangszignált ad vagy akár némán riaszthat a rendőrségre vagy egy biztonsági céghez. Az elkövető ilyenkor nyugodtan pakolászik, miközben az adott szolgálat már úton van.

Ha milliós értékeink vannak, akkor nem szabad havi pár ezer forintot sajnálni ennek védelmére. Hosszabb távollét pl., nyaralás alatt érdemes megfontolni, hogy élőerős őrzést alkalmazzunk. Egy vagyonőr, aki 24 órában a házunkat védi, nyújtja a legkomolyabb betörés és kárvédelmet. Legyen, az behatolási kísérlet vagy csőtörés esetleg viharkár távollétünk alatt egy szakember azonnal tud cselekedni.

A közelgő nyári szabadság előtt érdemes fontolóra venni, hogy melyik megoldást választjuk és adott esetben szakember véleményét kikérni.

A Hori-Zone Információs és Biztonsági iroda vagyonvédelmi szakemberei örömmel segítenek Önnek is a 06-1-216 3956-os telefonszámon vagy elérhet minket a [email protected] e-mail címen.