A biztonsági és védelmi magánszektor fontossága

A magánszektor világszerte hozzájárul a társadalom biztonságához

A magánbiztonsági és -védelmi ágazat világszerte gyorsan növekvő iparág, amely hozzájárul a társadalom általános biztonságához a hatóságokkal és rendvédelmi szervekkel szorosan együttműködve.

A magánbiztonsági szektor olykor képes modernebb megoldásokat kínálni, mint a rendvédelmi szervek önmagukban, ez pedig döntő mértékben hozzájárulhat akár a nemzetbiztonság és -védelem hatékonyságához.

A tendenciáját tekintve tehát egyre fontosabb szerepet játszik a közbiztonságban és a közrendben: a kisvállalkozásoktól a több száz vagy ezer alkalmazottat foglalkoztató nagyvállalatokig, a repülőterektől a stadionokig, a kórházaktól az egyetemekig – egyre több intézmény és vállalat bízza értékei, ingatlanai, eszközei és adatai biztonságát külső partnerekre.

 

A magánbiztonsági szektorban tevékeny cégek profilja

A magánbiztonsági cégek olyan szolgáltatásokat nyújtanak, mint az őrzés-védelem, a készpénzszállítás, riasztórendszerek és biztonsági infrastruktúrák kiépítése, adósságkezelés, objektumvédelem, birtokvédelem, személy- és vagyonvédelem, rendezvénybiztosítás, valamint kibervédelem.

Ezen szolgáltatások elvégzéséhez pedig széleskörű szakmai kritériumokat fednek le, a különböző szakterületek pedig szorosan együttműködve teremtenek olyan értéket, mellyel számottevően hozzájárulnak alapvető jogaink védelméhez, illetve az esetleges bűncselekmények megelőzéséhez, a bűnözők felderítéséhez.

 

Különböző szakterületek képviselői biztosítják a biztonsági cégek szakmai hátterét

A magánbiztonsági ágazat profi szereplői különböző területekről érkező, tapasztalt, magasrangú szakembereket alkalmaznak, akik rendvédelmi-, nemzetbiztonsági- és egyéb védelmi szervek egységeiben szolgáltak.

Az Európában több mint 2 millió alkalmazottat foglalkoztató szektor ezért is a hatóságok nélkülözhetetlen partnere. Számos területen tevékenykednek, ahol az alábbi szolgáltatásokat nyújtják többek között:

A magánbiztonság fokozza tehát a polgárok, vállalatok és intézmények fizikai és szellemi tulajdonának védelmét.

 

Az őrzés-védelem nélkülözhetetlensége gazdasági szereplők számára

Bárhol is járunk, legyen az egy szálloda, bank, irodaépület vagy bevásárlóközpont: mindenhol szembesülünk a biztonsági intézkedések látható elemeivel, mint a kamerarendszerek vagy éppen az őrzés-védelmet nyújtó vagyonőrök.

A személy- és vagyonőrök feladata, hogy gondoskodjanak az adott létesítmény és azon belül mozgó egyének fizikai biztonságáról. Olykor ez jelentheti a különböző illegális cselekmények vagy akár erőszakos bűncselekmények, mint a rablás, lopás megelőzését és kezelését.

Fontos kritérium, hogy egy konfliktus esetén lehetőleg erőszak alkalmazása nélkül, konstruktív és békés módszerekkel járjanak el, így minimalizálva a fizikai épség- vagy vagyonvesztés kockázatát.

A magánbiztonsági ágazaton belül az őrzés-védelem tehát nélkülözhetetlen gazdasági tevékenységünk és mindennapjaink valamennyi aspektusának védelméhez.

A magánszemélyeken kívül maga a kis-, közép- és nagyvállalatok is számítanak a biztonsági cégekre, hogy megvédjék vagyonukat, alkalmazottaikat és ügyfeleiket.

A rendvédelmi szervek nem fedik le az egyes gazdasági szereplők biztonsági igényeit, így a megelőzéshez természetesen nem is marad más opció, mint egy saját biztonsági divízió fenntartása vagy ezen tevékenységi kör kiszervezése partnereknek.

 

A magánbiztonsági cégek fontossága a kibervédelem területén

Egyes magánbiztonsági szereplők kínálnak kiberfenyegetések elleni védelmet, valamint kritikus szerepet játszanak új megoldások kifejlesztésében is.

A magánszektorból származnak többek között olyan elektronikus azonosítási rendszerek, amelyekkel ki lehet védeni személyazonosság-lopásos és a csalásos bűncselekményeket. Egy kibervédelemre specializálódó cég nem csak maga a biztonsági rendszerek kiépítésében tud segíteni, hanem információbiztonsági tanácsadást, adatelemzést és -védelmet is nyújt ügyfelei számára.

 

Összesítve

A biztonsági cégek szolgáltatásai iránti igény növekvő tendenciát mutat, mind hazai, mind nemzetközi viszonylatban.

Meghatározó szerepet töltenek be a polgárok általános biztonsági ellátásában, valamint valamennyi gazdasági tevékenység védelmében. Emellett pedig merőben hozzájárulnak a biztonsági technológiák és védelmi rendszerek fejlődéséhez is.

Biztonsagi-rendszer-kis-es-kozepvallalkozasok-biztonsagamunkahelyi-biztonsag_a-leggyakrabb-veszelyforrasok